Гірничорудні підприємства Кривбасу мають можливість зменшити негативний вплив на довкілля

Відбулося перше засідання Робочої групи з питань вирішення проблеми, пов’язаної із скиданням надлишків зворотних вод у р. Інгулець за участю Міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака.

За його словами, Мінприроди під час розгляду проекту рішення Уряду щодо скидання із ставка-накопичувача надлишків зворотних вод гірничорудних підприємств Кривбасу в річку Інгулець, порушило питання про вжиття дієвих заходів з метою поетапного зменшення обсягів скидання надлишків зворотних вод та поліпшення якості води у басейні річки.

«Ця позиція Мінприроди була підтримана Урядом. Ми отримали доручення опрацювати шляхи вирішення проблеми. Через постійні скиди мінералізованих вод в річку з гірничорудних підприємств та відсутність сучасних технологій демінералізації шахтних вод  Інгулець протягом останніх десятиліть практично повністю втратив здатність до самоочищення. Є потенційні загрози для життя та здоров’я людей,  для яких Інгулець є джерелом питного водопостачання», - зазначив Остап Семерак.

Зокрема, йдеться про жителів міст та сіл Дніпропетровської, Миколаївської і Херсонської областей.

«Проблему потрібно вирішувати як з природоохоронної точки зору, так і з точки зору захисту інтересів територіальних громад. Я особисто буду брати участь в імплементації рішень щодо очищення Інгульця, які відпрацює Робоча група при Мінприроди.  Проблема складна. Маємо визначити пріоритетні завдання та відпрацювати ефективні, економічно вигідні рішення та етапи їх реалізації», - зазначив Остап Семерак.

Він також запропонував представникам гірничорудних підприємств, які були присутні на засіданні Робочої групи, розглянути можливість використання державних еко-кредитів для встановлення сучасного обладнання на підприємствах,  яке б дозволило суттєво зменшити скиди забруднюючих речовин у басейн Інгульця.

 «Вирішувати проблему мають не лише підприємства. Держава не усувається  від відповідальності. Але принципу "забруднювач повинен платити» ніхто не відміняв. У нас є інструменти, які ми пропонуємо бізнесу. Державою вже видано перший екологічний кредит на фільтраційну  систему одному із підприємств Запоріжжя. Ми пропонуємо гірничорудним підприємствам скористатися цією пропозицією. Соціальна відповідальність, життя і здоров’я людей мають бути пріоритетними і для держави, і для бізнесу» , - резюмував Остап Семерак. 

Нагадаємо, Робоча група була утворена наказом Міністра екології та природних ресурсів відповідно до рішення Урядового комітету з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності, ухваленого 6 грудня 2016 року. ЇЇ основним завданням є вироблення на основі аналізу ситуації практичних механізмів вирішення проблеми, пов’язаної із скиданням надлишків зворотних вод у р. Інгулець. 

До її складу увійшли представники заінтересованих центральних і місцевих органів виконавчої влади, Криворізької міської ради, гірничодобувних підприємств Кривбасу, галузевих наукових установ та неурядових громадських організацій. 

Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням від 7.12.2016 № 929-р «Про скидання надлишків зворотних вод у р. Інгулець» надав дозвіл на здійснення скидання надлишків зворотних вод у р. Інгулець до 1 березня 2017 року,  доручивши забезпечити здійснення обов'язкової промивки русла після скидання зворотних вод та заходів із загального екологічного оздоровлення зазначеної річки.

Джерело: http://www.menr.gov.ua

БУДСТАНДАРТ Online