Уряд підтримав законопроект, який дозволить суттєво знизити вартість захоронення радіоактивних відходів в Україні

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак впевнений, що підтримка  проекту закону дасть  можливість у десять разів зменшити  вартість захоронення радіоактивних відходів на території України.

Сьогодні  під час засідання Кабінету Міністрів України Урядом було ухвалено рішення щодо внесення змін до проекту ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань поводження з радіоактивними відходами», розробленого Міністерством екології та природних ресурсів спільно з Державним агентством України з управління зоною відчуження.

За словами Остапа Семерака, внаслідок  Чорнобильської катастрофи на території України утворилась велика кількість радіоактивних відходів, які потребують перезахоронення  і несуть екологічну загрозу для життя та здоров’я людей.

«Для захоронення всіх наявних у країні радіоактивних відходів, з яких 98% - чорнобильського походження, відповідно до чинного законодавства необхідно фінансування в обсязі близько 750 млрд. гривень. Зрозуміло, що на даний момент забезпечити відповідне фінансування вкрай складно. Тому було розроблено проект закону, яким пропонується вдосконалити систему класифікації радіоактивних відходів в Україні»,- зазначив Міністр.

Остап Семерак розповів, що обґрунтування щодо необхідності вдосконалення класифікації радіоактивних відходів в Україні були надані провідними європейськими фахівцями за результатами реалізації відповідного проекту міжнародної технічної допомоги.

Запропоновані законопроектом зміни  передбачають модернізацію існуючої класифікації радіоактивних відходів (РАВ), які будуть поділені на класи відповідно до критеріїв прийнятності захоронення РАВ у чотирьох типах сховищ. Зокрема,  у поверхневих, приповерхневих, на проміжних глибинах та  в геологічному сховищі, що є європейською практикою.

Міністр  переконаний, що внесені зміни дадуть значний економічний ефект. Захоронення радіоактивних відходів стане в десять разів дешевшим, при цьому рівень безпеки людей та довкілля  не знизиться і відповідатиме визнаним міжнародним нормам. Крім того, законопроект дозволить привести сферу поводження з радіоактивними відходами у відповідність до міжнародних вимог безпеки.

 Ухвалений членами Уряду України проект закону буде винесений для подальшого розгляду у  Верховній Раді України.

Джерело: http://www.menr.gov.ua

БУДСТАНДАРТ Online