Фахівці Мінприроди спільно з міжнародними експертами розробили проект Методичних рекомендацій з проведення СЕО

У Мінприроди 28 лютого відбувся круглий стіл на тему: «Переваги впровадження сучасної системи стратегічної екологічної оцінки в Україні» для керівників структурних підрозділів органів виконавчої влади, на якому було презентовано проект Методичних рекомендацій з проведення СЕО.

Захід відбувався з ініціативи Мінприроди спільно з Європейською економічною комісією Організації Об'єднаних Націй (ЄЕК ООН) в рамках фінансованої Європейським Союзом Програми «Екологізація економіки у країнах Східного партнерства» (EaP GREEN).

Консультанти  Секретаріату Конвенції Еспо, СЕО UNECE  та ЄБРР презентували процедуру СЕО як інструмент для покращення секторального планування і просування принципів сталого розвитку. Зокрема, щодо застосування СЕО  для полегшення інвестицій в секторі відновлюваних джерел енергії.

Як зазначила  директор Департаменту стратегічної екологічної політики Мінприроди Леся Карнаух, Україна також зацікавлена у  запровадженні Стратегічної екологічної оцінки.

«Мінприроди спільно з громадськістю та міжнародними експертами, провело велику роботу з обґрунтування і забезпечення відповідних правових та інституційних реформ.  Ми  розробили проект Методичних рекомендацій з проведення СЕО і очікуємо отримати коментарі та пропозиції від заінтересованих сторін », - сказала Леся Карнаух, зазначивши, що у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 6106 від 21.02.2017 р.

Водночас менеджер проектів Представництва ЄС в Україні Олександр Клітко висловив сподівання, що Закон «Про стратегічну екологічну оцінку (СЕО)»  буде прийнятий і почне діяти на захист довкілля та здоров’я людей.

Презентація переваг СЕО та сучасного стану застосування СЕО в Україні  викликала гостру дискусію щодо питання про роль різних галузевих міністерств і відомств у процесі СЕО.

Учасники заходу підтримали необхідність розроблення Методичних рекомендацій, методологічного супроводу органів виконавчої влади у реалізації СЕО, а також проведення інформаційно-навчальних заходів і тренінгів.

ДОВІДКОВО:  Учасниками круглого стали народні депутати України, представники Адміністрації Президента України, центральних органів виконавчої влади (з 10 Міністерств), які відповідають за економічний і промисловий розвиток у таких галузях як енергетика, транспорт, сільське господарство, туризм, видобуток корисних копалин, лісове господарство, охорони здоров'я, а також міжнародні експерти з Представництва ЄС, ОБСЄ в Україні, Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління.

Мета круглого столу: просування переваг ефективного застосування стратегічної екологічної оцінки (СЕО) з метою сприяння створенню системи СЕО в Україні відповідно до вимог Конвенції ЄЕК ООН Про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті (Конвенція Еспо) та Протоколу про Стратегічну екологічну оцінку до неї, який вступив в силу в Україні в березні 2016 року, а також згідно з положеннями Директиви ЄС про СЕО (2001/42/EC), як це передбачено Угодою про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом, 2014-2017 рр.

Джерело: http://www.menr.gov.ua

БУДСТАНДАРТ Online