Міненерговугілля робить усе, щоб забезпечити населення електроенергією та теплом

Під час засідання Антикризового енергетичного штабу, що відбувся 13 лютого в Міненерговугілля під головуванням Віце-прем’єр-міністра - Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка, Міністр Ігор Насалик зазначив, що цього року Міненерговугілля здійснило підготовку до осінньо-зимового періоду в повному обсязі. «Ми повністю готові не тільки по обладнанню, ми маємо подвійні потужності в генеруванні», - зазначив Міністр. Крім того, повідомив, що в атомній генерації працюють 13 енегоблоків, тоді як навесні працювали тільки 9. Також, за словами Міністра, це перший рік, коли ми не імпортуємо електроенергії.

Окремо зупинився Міністр на питанні забезпечення вугіллям. «На сьогодні запаси антрацитового вугілля на складах 997 тисяч тонн, що на 120 тис. тонн більше, ніж прогнозували», - повідомив Ігор Насалик.

Водночас Міністр наголосив, щорегулюючі потужності в Україні забезпечують ТЕС, частина з яких працює на вугіллі марки «А».  Антрацит не видобувається на підконтрольній українській владі території, тому його доводиться завозити або з непідконтрольної території, або імпортувати.  Ігор Насалик зауважив, що тривалість поставки імпортованого вугілля 50-55 днів, крім того, це вугілля значно дорожче, що призведе до зростання цін на електроенергію та тепло. «Для безперебійного забезпечення споживачів електричною енергією та теплом, збалансування енергосистеми під час проходження пікових навантажень на сьогодні відмовитися від антрацитового вугілля ми не можемо», - зазначив Ігор Насалик.

Міністр поінформував, що Міненерговугілля вживає заходів щодо зменшення залежності від поставок антрациту. Зокрема, впроваджено два проекти у 2016 році та впроваджуються ще два, що дозволить зекономити 3,2 млн тонн антрацитового вугілля, а це 1/3 потреби в антрациті.

Джерело: http://mpe.kmu.gov.ua

БУДСТАНДАРТ Online