Міністерство енергетики та вугільної промисловості ініціює введення Кабінетом Міністрів України тимчасових надзвичайних заходів в енергетиці

Про це заявив Міністр Ігор Насалик під час засідання Антикризового енергетичного штабу, що відбувся сьогодні, 13 лютого, в Міненерговугілля під головуванням Віце-прем’єр-міністра -  Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка.

«Впровадження тимчасових надзвичайних заходів передбачено статтею 29 Закону України  «Про засади функціонування ринку електричної енергії»,- наголосив він та зазначив, що при введенні надзвичайних заходів на ринку електроенергії впроваджується ручна система управління в енергетичному секторі, що дає можливість максимальне навантажити саме ті теплоелектростанції, що працюють на  газовому вугіллі. Також це дозволить економити вугілля внаслідок того, що станції будуть працювати на мінімально допустимому складі обладнання. За словами Міністра, це дозволить скоротити споживання вугілля на 20%.

Водночас Міністр наголосив, що на сьогодні теплоелектростанції споживають близько 100 тис тонн вугілля на добу, з яких 40 тис. тонн антрациту. Нинішніх запасів вистачить для роботи генерацій від 14 до 45 днів, водночас  без відповідних надзвичайних заходів не вдасться уникнути так званих «віялових відключень», оскільки не буде чим покривати пікові навантаження.

За словами Міністра, аналіз нинішньої ситуації з блокуванням переміщення вугілля свідчить і про можливі проблеми з постачанням тепла, особливо це стосується Харкова, Києва, Чернігова, Краматорська, Черкас, де ТЕЦ працюють на вугіллі.

Міністр також спростував заяви про надлишок в Україні вугілля газової групи та зауважив, що наразі спостерігається дефіцитгазового вугілля, тому частково таке вугілля закуповували цього року в Польщі.

Ігор Насалик зазначив, що проект розпорядження щодо впровадження тимчасових надзвичайних заходів вже розроблений Міністерством. «Ми підготували проект розпорядження про запровадження тимчасових надзвичайних заходів на ринку електроенергії і в найближчі години внесемо для розгляду на засідання Уряду", - повідомив  Міністр.

Джерело: http://mpe.kmu.gov.ua

БУДСТАНДАРТ Online