Чотири проекти дають можливість зекономити 3,5 млн тонн вугілля

Ігор Насалик прозвітував перед народними депутатами про стан проходження ОЗП в умовах  надзвичайних заходів.

Міністр насамперед зазначив про важливість формування об’єктивного інформаційного простору. «Деформований інформаційний простір створює спотворену суспільну думку, суспільна думка породжує дії, які матимуть відповідні наслідки», - наголосив Міністр. З огляду на це Міністр зупинився на кількох міфах, які поширюються в інформаційному просторі щодо підготовки до зими та проходження осінньо-зимового періоду, а також дій щодо заміщення використання вугілля антрацитової групи.

Міф 1 – Уряд та Міністерство нічого не робили для диверсифікації поставок вугілля.

Ігор Насалик зупинися на 4 проектах, два з яких завершені  2016 році, а два впроваджуються та плануються до реалізації у 2017 році:

- переведення двох блоків Зміївської ТЕС на вугілля газової групи, що дає можливість зекономити 1 млн тонн вугілля;

- будівництво ПЛ 750 кВ «Запорізька АЕС - Каховська»  - дає можливість економити 750 тис. тонн вугілля;

- ПЛ 750 кВ «Рівненська АЕС- ПС «Київська» - проект дав можливість диверсифікувати 1 млн 400 тис. тонн вугілля;

- будівництво на Дністровській ГАЕС, що дозволить економити 700 тис тонн вугілля.

«Загалом проекти, які уже впроваджені і будуть впроваджені в цьому році,  дають можливість зекономити 3,5 млн тонн вугілля марки «А», а це 1/3 постачання з неконтрольованої території», - підсумував Міністр.

Міф № 2 – Міністерство не підготувалося до опалювального періоду.

З цього приводу Ігор Насалик зауважив, що методика підготовки складів теплової генерації передбачає формування 30-денного запасу палива. Водночас у літні місяці, з травня по серпень, спрацювання вугілля було на 10-15  відсотків більшим, ніж взимку, оскільки атомна генерація працювала 9-ма блоками. «Нам вдалося розблокувати господарську частину  роботи атомної генерації і вивести в той необхідний режим, який є на сьогоднішній день», - наголосив Міністр.  Крім того, зазначив, що у січні вдалося вийти на показник вугілля на складах  2,2 млн тонн, і вугілля в зимовий період не тільки не спрацьовували, а, навпаки -  накопичували.

Міф № 3 – надзвичайні заходи введені для того, щоб  розпочати віялові відключення електроенергії.

Міністр наголосив, що основне завдання – це збалансувати енергосистему та мінімізувати можливість відключень, а також  максимально завантажити енергоблоки, які працюють на вугіллі газової групи та зменшити навантаження на блоки, що працюють на вугіллі марки А. «Нам вдалося зменшити генерацію з 36 тис. тонн антрациту до 12 тис. тонн, а  план по  атомній генерації у прогнозному балансі у  березні становитиме 59%», - повідомив Міністр.

Крім того, Міністр розвіяв міфи щодо застосування  формули Роттердам +, та наголосив, що ціна вугілля для теплової генерації становить 1730 грн.

Наприкінці промови Міністр зупинився на важливості  виважених спільних рішень щодо тих людей, які залишилися на окупованій території.

«Я не сумніваюся, що Україна буде відновлена, будуть відновлені кордони України, що ми будемо великою нацією», - завершив виступ Ігор Насалик.

Відео з виступу Міністра Ігоря Насалика під час «Години запитань до Уряду» можна переглянути за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=rMErolf0qYM

Джерело: http://mpe.kmu.gov.ua

БУДСТАНДАРТ Online