Активізація житлових програм має відбуватись на місцевому і загальнодержавному рівнях

Житлові програми, які стимулюють будівельну галузь, мають активізовуватись як на загальнодержавному, так і на місцевому рівнях. Про це говорили учасники будівельного конгресу, який відбувся 1 березня в рамках Міжнародної будівельної виставки KyivBuild Ukraine.

Президент Будівельної палати, Герой України, Петро Шилюк, звернув увагу на те, що будівельна галузь, зокрема, житлове будівництво є локомотивом всієї економіки країни. Тому, якщо стимулювати, зокрема, через житлові програми, будівництво, то відповідний поштовх для розвитку отримає вся економіка держави. З іншого боку, як зазначив Петро Шилюк, перед державою сьогодні стоять такі виклики, як наростаюча еміграція громадян з України. В першу чергу від’їжджає молодь, яку можна втримати надавши їй перспективу працевлаштування та придбання власного житла. Отже, активізуючи житлові програми, держава може одночасно вирішувати важливі соціальні питання та стимулювати розвиток економіки країни.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко зазначив, що будівельний бізнес сьогодні в країні має можливість працювати як з державним так і з місцевими бюджетами.

Віце-прем’єр-міністр наголосив, що наразі місцеве самоврядування зацікавлене в інвестиціях та створенні нових робочих місць завдяки розвитку житлового і промислового сектору. «Ментальність місцевого самоврядування сьогодні – це максимальне залучення інвестицій, зміцнення стосунків з будівельною галуззю», — сказав Геннадій Зубко.

Заступник голови правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Іван Парух під час заходу зазначив, що Фонд «Держмолодьжитло» останні 2 роки значно посилив співпрацю з органами місцевого самоврядування у напрямку забезпечення громадян житлом.

«В органах місцевого самоврядування давно вже сформувалась позиція, що питання житлового забезпечення громадян має вирішуватись як на загальнодержавному, так і на місцевому рівнях. З цим вже погодились очільники багатьох українських населених пунктів, районів та областей, де було запроваджено житлові програми, які доручено реалізовувати Фонду «Держмолодьжитло». Вже другий рік поспіль, на фоні недостатнього фінансування житлових програм з державного бюджету, посилюється тенденція збільшення видатків з місцевих бюджетів на житлові програми. Органи місцевого самоврядування активно приймають нові програми, кількість яких вже налічує близько 140 по всій країні, а загальний рівень фінансування їх з місцевих бюджетів у цьому році перевищить 150 млн. грн.», — наголосив Іван Парух.

Прес-служба Держмолодьжитла

Джерело: http://www.minregion.gov.ua/

БУДСТАНДАРТ Online