Процесу створення ОСББ серйозно заважає відсутність Закону «Про ЖКП»

Згідно Закону «Про особливості здійснення права власності» передбачено можливість практично всім мешканцям багатоповерхових будинків брати в управління свій будинок. Але цьому процесу серйозно заважає відсутність Закону «Про ЖКП», де визначено порядок надання послуги з управління.

Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко в інтерв’ю «Громадському радіо».

«Ми підготували усі підзаконні акти, які дають можливість проводити конкурс, заключати типовий договір, управляти майном. За 2016 рік створено близько 7000 ОСББ. Але процес передачі і взяття в управління будинку часто гальмують ЖЕКи чи управляючі компанії, створені, коли забудовник будував будинок і залишав управляючу компанію», — зазначив Зубко.

На його думку, ніхто не хоче втрачати такий ресурс, адже це величезний ринок і кошти, щороку виділяють муніципалітети на ремонт житлового фонду.

«Коли є ОСББ або спільні власники, то кошти йдуть або ОСББ або управителю, визначеному власниками будинку. Управитель контролює ремонт, якість і гарантію того, що це буде якісно зроблено. Якщо його немає, кошти йдуть ЖЕКу, і контроль за здійсненням ремонту здійснює саме ЖЕК», — наголосив Геннадій Зубко.

На його думку, важливо, аби люди усвідомили, що можуть управляти своєю власністю. «Але для цього потрібно об’єднатися, переговорити з сусідами і взяти в управління цю власність», — підкреслив Геннадій Зубко.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Джерело: http://www.minregion.gov.ua/

БУДСТАНДАРТ Online