Створення транскордонного регіону Україна-Польща обговорили у Варшаві

10 березня 2017 року у Варшаві відбулось засідання спільної українсько-польської Комісії з просторового планування, на якому обговорили необхідність розроблення Концепції просторового розвитку територій вздовж української-польського державного кордону. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Лев Парцхаладзе.

«Робота зі створення транскордонного простору між Україною та Польщею продовжується! Розробку відповідної концепції на рівні двох держав обговорили днями у Варшаві. Її реалізація – стратегічне питання розвитку всієї країни», — зазначив Лев Парцхаладзе.

За його словами, створення такого простору залучить до України близько 5 млрд євро інвестицій за рахунок розвитку прикордонних територій, створить понад 20 тисяч нових робочих місць, інтегрує кордони з Європою, вирішить проблеми багатогодинних заторів на пунктах пропуску через кордон завдяки покращенню їх інфраструктури, розвине туризм та запровадить новий європейський рівень обслуговування.

Учасники зустрічі обговорили ключові питання щодо майбутньої роботи та можливі джерела фінансування, зокрема,  можливість залучення донорських коштів Європейського  Союзу, термінів виконання робіт з реалізації проекту та їх виконавців. За підсумками роботи кожна із сторін визначила для себе «домашнє завдання» для обговорення на наступному  розширеному засіданні комісії, яку заплановано провести у м. Люблін наприкінці квітня 2017 року за участі представників польських воєводств та маршалків та українських представників обласних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування.

Окремо було порушено питання щодо налагодження тристороннього співробітництва Україна-Польща-Білорусь для розроблення спільного транскордонного проекту просторового планування Західно-Поліського регіону.

Участь у роботі комісії у Варшаві взяли директор Департаменту розвитку Міністерства інфраструктури та розвитку Польщі Петр Жубер, польські фахівці з просторового планування Анна Святецька-Врона  та Магдалена Забожстовська, директор Департаменту містобудування, архітектури та планування територій Мінрегіону Сергій Білоус, директор ДП «ДІПРОМІСТО» Іван Шпилевський та виконуюча обов’язки головного архітектора Львівської області Оксана Ткачук.

Джерело: http://www.minregion.gov.ua/

БУДСТАНДАРТ Online