Потенціал та шляхи впровадження децентралізованого опалення в Україні

В рамках проекту «Секретаріат та Експертний хаб з енергоефективності», що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні за підтримки Уряду Словацької Республіки та сприянням Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства був підготовлений звіт «Про децентралізоване опалення в Україні: потенціал та шляхи впровадження».

У звіті наводиться обґрунтування доцільності впровадження децентралізованого опалення в містах та досвід Європи у цьому питанні. Також розглядаються тенденції та потенціал системи опалення в Україні, можливі варіанти її фінансування модернізації або децентралізації, ключові перешкоди та рекомендації для органів влади щодо їх усунення.

Одним з головних критеріїв для визначення доцільності використання централізованого або децентралізованого опалення в містах є щільність попиту на теплову енергію показник оцінки якої є лінійна теплова щільність (ЛТЩ). При відсутності додаткових синергій з іншою інфраструктурою міста (наприклад, спалювання сміття, використання надлишкової енергії промисловості тощо тощо), вважається, що централізоване опалення більш економічно вигідне при значенні ЛТЩ більше 2,0 МВт*год/м. В середньому в Україні показник лінійної теплової щільності складає 2,3 МВт*год/м (значно нижчий ніж в країнах Східної Європи) та, найбільш вірогідно, буде і далі знижуватись через заходи енергоефективності в будинках. За оцінками, потенціал заміщення в Україні централізованого опалення децентралізованим може скласти більше 20%.

Джерело: http://www.minregion.gov.ua/

БУДСТАНДАРТ Online