Розвиток відновлюваних джерел енергії в Україні

В рамках проекту «Секретаріат та Експертний хаб з енергоефективності», що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні за підтримки Уряду Словацької Республіки та сприянням Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства був підготовлений звіт «Розвиток відновлюваних джерел енергії в Україні». У звіті проаналізовані тенденції розвитку відновлювальних джерел енергії, наявний огляд сучасного стану енергетичного сектору і потенціалу відновлюваної енергетики в Україні, механізми фінансування, ключові перешкоди та рекомендації для органів влади щодо їх усунення.

Протягом десятиріччя у світі спостерігається стійка тенденція до розвитку відновлюваних джерел енергії, що поступово заміщують традиційну генерацію. У 2015 році світові інвестиції у відновлювані джерела енергії (ВДЕ) склали рекордні 349 млрд дол. В Україні спостерігається зростання встановлених потужностей ВДЕ протягом останніх 4 років, але складна економічна ситуація не дозволила досягти цілей, прийнятих у Національному плані дій з відновлюваної енергетики. На кінець 2016 року було встановлено 1 117 МВт потужностей ВДЕ, які виробляють близько 1% електроенергії в Україні. Найбільшу частку займають вітрові та сонячні електростанції (925 ГВт*год та 492 ГВт*год виробленої електроенергії відповідно).

За оцінками експертів, економічно-доцільний потенціал впровадження ВДЕ в Україні станом на 2030 рік оцінюється у 16-22 ГВт, в порівнянні з 1,1 ГВт, що фактично встановлені на кінець 2016 року. Потенціал впровадження ВДЕ в теплоенергетиці навіть більший, в цьому сегменті ВДЕ можуть повністю замістити традиційні джерела енергії до 2030 року. За оцінками IRENA, у 2030 році з ВДЕ може бути вироблено близько 57 млн Гкал теплової енергії, з яких значна частка (32,7 млн Гкал) – енергія біомаси. Виконання даного прогнозу дозволить економити близько 7 млрд м3 природного газу щороку.

Джерело: http://www.minregion.gov.ua/

БУДСТАНДАРТ Online