Децентралізація у містобудуванні неминуча і незворотна

Рішення щодо передачі повноважень ДАБІ на місця має на меті підсилити місцеве самоврядування, створити сприятливий і прозорий інвестиційний клімат. Функції архітектурно-будівельного контролю вже отримали 60 населених пунктів, з яких 19 – обласні центри, також приєдналися до цього процесу і ОТГ. І це свідчить про результати реформи. Про це заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час зустрічі з мерами міст.

«Із повноваженнями ДАБІ громада здатна запропонувати інвестору набагато більше можливостей. Від — землевідводу, містобудівних норм, контролю за забудовою — до прийняття будівлі в експлуатацію. Це посилює вагу громади, її економічне та інфраструктурне зростання», — наголосив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр зауважив, що водночас є й протилежні приклади реформи, а саме відмови місцевого самоврядування брати на себе відповідальність. П’ять обласних центрів (Миколаїв, Рівне, Хмельницький, Полтава та Запоріжжя) не отримали функцій ДАБІ.

«Я ще раз наголошую, що передача повноважень ДАБІ є не тільки підсиленням місцевого самоврядування, це в першу чергу – боротьба з корупцією на місцях. Місцеве самоврядування не повинно очолювати корупційні схеми в містобудуванні на своїх територіях!», — наголосив Зубко.

«Повноваження – це в першу чергу відповідальність і ми не можемо спостерігати за тим, як хтось від неї відмовляється. Децентралізація у містобудуванні неминуча і незворотна», — підкреслив Віце-прем’єр.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Джерело: http://www.minregion.gov.ua/

БУДСТАНДАРТ Online